Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Libanees krijgt prijs Prins van Asturië

Posted by jeunempl sur juin 9, 2010

Trouw

De Spaanse literatuurprijs Prins van Asturië is woensdag in Oviedo toegekend aan de Frans-Libanese schrijver Amin Maalouf. De in 1949 in Beiroet geboren Franstalige schrijver werd door de jury uit 27 mededingers verkozen.

De jury oordeelde dat Maaloufs werk, dat in meer dan twintig talen is vertaald, hem « een van de beste hedendaagse schrijvers maakt die zich in de mediterrane cultuur heeft verdiept en die (die cultuur) weergeeft als een symbolische ruimte van co-existentie en van tolerantie ».

De acht verschillende prijzen van de Prins van Asturië gelden als de Spaanse Nobelprijzen. De literatuurprijs van 50.000 euro is een van die prijzen die sinds 1980 jaarlijks worden verleend.

Maalouf was journalist toen hij wegens de burgeroorlog in 1975 uit zijn vaderland Libanon uitweek. In 1977 vestigde hij zich in Parijs. Zijn eerste boek, Rovers, christenhonden, vrouwenschenners (1983) gaat over de kruistochten in de ogen van de Arabieren en baarde meteen opzien. Zijn vijfde roman, De rots van Tanios werd in 1993 beloond met de belangrijkste Franse literatuurprijs, de Prix Goncourt.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :