Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Dode bij aanslag op moskee Anderlecht

Posted by dodzi sur mars 13, 2012

Deredactie.be

In Anderlecht is de imam van de sjiitische Rida-moskee om het leven gekomen bij een brand. Die was ontstaan nadat een man brand had gesticht in het gebouw.

De aanslag op de moskee in de Dokter De Meersmanstraat werd rond 18 uur gepleegd. Op dat moment waren een tiental mensen aanwezig in de moskee.

Een man kwam binnen, goot benzine uit en bedreigde de aanwezigen met een hamer. Die konden hem opsluiten, maar er ontstond toch brand.

De aanwezigen konden het gebouw verlaten. Een man werd licht bevangen door de rook, maar had geen verzorging nodig.

De brandweer had het vuur snel onder controle maar nadat het vuur geblust was, vonden de brandweerlui op de eerste verdieping het levenloze lichaam van de 46-jarige imam. Die was in de rook om het leven gekomen.

De aanstichter van de brand werd opgepakt door de politie. Hij is afkomstig uit Noord-Afrika en zegt dat hij moslim is. Meer bijzonderheden wil het parket voorlopig niet kwijt. De moskee kreeg in het verleden bedreigingen, die kwamen van andere moslimgroeperingen.

De minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet (CDH), zegt in een reactie dat ze « geschokt is door de feiten ». Ze veroordeelt de aanslag « met vastberadenheid en verontwaardiging ».

« Hoop dat het bij een geïsoleerde daad blijft »

Deredactie.be

De Anderlechtse burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven is geschokt door de aanslag op een moskee gisteravond. De imam van de moskee kwam daarbij om. « Zo’n daad is allesbehalve banaal », reageert de burgemeester. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

De Anderlechtse burgemeester roept op tot kalmte en sereniteit na de aanslag op de sjiitische moskee en hoopt dat het om een geïsoleerde daad gaat.

Een man drong de moskee gisteravond binnen en stichtte er brand. De 46-jarige imam van de moskee probeerde samen met iemand anders de brand nog te blussen, maar de imam slaagde er uiteindelijk niet meer in het gebouw te ontvluchten. De brandweer trof zijn lichaam aan op de eerste verdieping.

Dankzij een getuige kon de politie gisteravond al een verdachte oppakken. Het zou om een moslim uit Noord-Afrika gaan, maar volgens Jean-Marc Meilleur van het Brusselse parket moet zijn volledige identiteit nog geverifieerd worden.

« Anti-sjiitische slogans »

Ook over het motief van de mogelijke dader is nog niets bekend. De verdachte moet nog verhoord worden. « Iedereen werkt hard om de antwoorden te vinden op deze onbegrijpelijke en onaanvaardbare daad », zegt burgemeester Van Goidsenhoven. « Ik vermoed dat we in de komende uren meer te weten komen over het motief. »

Volgens verschillende omstanders zou het om iemand uit een radicale soennitische beweging gaan. Ze leidden dat af uit het feit dat hij anti-sjiitische slogans zou hebben geroepen.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) denkt in eerste instantie in die richting, op basis van de informatie die ze ter plaatse gekregen heeft. Ze verwijst ook naar de internationale spanningen in het Midden-Oosten als mogelijk verband.

De minister bekijkt of er eventueel extra beschermingsmaatregelen moeten komen voor de moskee, die eerder al het doelwit van bedreigingen was.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :