Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Terugblik: De terroristische groep Fatah el Islam werd door Saad Hariri en de prins Bandar gefinanceerd

Posted by jeunempl sur décembre 20, 2011

Mouhamad Wehbe – MPLBelgique.org
Texte original en langue française traduit en langue néerlandaise par Mouhamad Wehbe 

[Note du MPLBelgique.org: Gezien de toestand in Syrië… Dankzij deze pagina wensen wij onze lezers eraan te herinneren dat het salafisme ons moeilijke dagen in Libanon belooft.]

Fatah el Islam is een extremistische salafistische groep die haar schuilplaats in het kamp van Nahr el-Bared (in het Noorden van Libanon) bij Tripoli heeft gevonden. Het is dus vanuit deze basis dat ze terreuracties voerden. Één van hun laffe terroristische actie had als doel het hoogst mogelijk aantal slachtoffers in het Libanese leger te teweeg te brengen terwijl de soldaten nog heel vroeg in de ochtend sliepen. Deze aanslag kwam na een vorige actie die de terroristen in een dochtermaatschappij van Bank Med (bank die aan Hariri toebehoort) hadden gepleegd om cheques te stelen die van Saad Hariri, hun opdrachtgever, waren.

Hierna volgt een vraaggesprek dato juni 2007 van de journalist Seymour Hersch die aan de CNN bewijst dat er onweerlegbare linken zijn tussen Fatah el Islam en het Hariri-clan.

Seymour Hersh is een dagbladschrijver van « New Yorker » die onderzoek instelde naar terroristische netwerken en die aan het licht bracht dat er gegronde linken zijn tussen de CIA en sommige extremistische groepen waarvan Fatah el Islam… Hersh was hier al op de hoogte van vooraleer deze terreurgroep zich profileerde (namelijk met de slag bij Nahr el-Bared) als vijand van het Libanese leger tijdens zomer 2007. Oorspronkelijk ging het hier om een onbetekenend verslag maar enkele maanden later werd het een onbetwistbare informatiebron die de rol van de VS en zijn bondgenoten in de financiering van terroristische netwerken aantoonde.

Vertaling van de inhoud van het vraaggesprek

Journalist CNN: De dagbladschrijver Seymour Hersh gaf in zijn verslag van maart dat de Libanese regering extremistische soennitische groeperingen steunde om Hezbollah uit de weg te ruimen. Deze door de regering ondersteunde groepen zijn dezelfde als die die vandaag in Nahr el Bared oorlog voeren.

CNN: Meneer Hersh, wat is, volgens uw verslag, de financieringsbron van Fatah el Islam in het kamp van Nahr el Bared ? Waar komen al die wapens en het geld vandaan?

Seymour Hersh: De sleutelfiguren zijn uiteraard de Saudiërs en Bandar die een soort van zwijgzame overeenkomst met het Witte Huis (Dick Cheney et Elliot Abrams) hebben afgesloten. De bedoeling was om een financiële steun van Saoedi-Arabië te benutten om verscheidene extremistische soennitische terreurgroeperingen in Libanon te ondersteunen. Ze zouden dan ter versteking zijn gestuurd in geval van confrontatie tegen de sjiitische Hezbollah. Zo eenvoudig is het.

CNN: Als ik het goed begrijp zou de regering van Siniora opzettelijk terreurgroepen zoals Fatah el Islam aan het steunen zijn om de invloed van de Hezbollah in Libanon te verhinderen? Zelfs als de regering hiermee te kampen heeft?

Seymour Hersh: Het gaat hier om een duidelijk onopzettelijk gevolg.

CNN: Als Saoedi-Arabië of de regering Siniora hier opzettelijk of niet mee bezig zijn, zouden de Verenigde Staten hierover iets te zeggen hebben?

Seymour Hersh: De VS zijn er diep bij betrokken. Het gaat om een door de prins Bandar bedekte operatie [N.d.R: zoon van de prins Sultan en vorige Saudische ambassadeur in Washington, boezemvriend van George Bush de eerste]. Maar verlies niet uit het oog dat wij oorlog in Afghanistan zijn gaan voeren door Ben Laden, een toenmalige moedjahedien van de jaren 90, te steunen… Met Bandar en mensen zoals Elliot Abrams is er een grote fout begaan omdat er beloofd werd dat ze de Djihadisten kunnen controleren. In de jaren 80 hebben we bijgevolg enorm veel geld uitgegeven om de Djihadisten te ondersteunen in ruil voor hun hulp tegen de Russen en de Afghanen en ze hebben zich tegen ons gekeerd. Nu hebben we met hetzelfde probleem te kampen. We hebben dus niets uit de lessen van het verleden opgestoken. We gebruiken de Saudiërs om de Djihadisten te steunen en de Saudiërs zeggen dat ze de salafistische groeperingen kunnen controleren… diezelfde groepen waar we het nu over hebben, zijn in Tripoli en hebben heel nauwe banden met de regering.

CNN: (…) Waarom zou zo’n onrechtstreekse steun interessant zijn voor de VS ? De Verenigde Staten ondersteunen Djihadistische en extremistische groeperingen die tot de dood vechten in Palestijnse kampen. Druist dat niet in tegen de belangen van de regering Siniora maar ook tegen de VS in Libanon?

Seymour Hersh: De vijand van onze vijand is onze vriend. De Djihadistische groepen in Libanon waren er ook om zich tegen Hezbollah te verzetten. Iedereen weet nog dat Hezbollah Israël in 2006 heeft verslagen. De Israëliërs hebben hun verlies toegegeven. Hezbollah weerspiegelt dus een aanzienlijke bedreiging voor de [belangen van de] VS. De rol van de VS is eenvoudig… Condoleezza Rice, de staatsecretaris, wil heel duidelijk met de soennitische groepen werken tegen de sjiieten. Tegen de sjiieten in Iran en tegen de sjiieten in Libanon. Het doeleind van de VS is doorzichtig: Verdeel en heers. Onder andere woorden: de “fitna” of de burgeroorlog veroorzaken. Het is nu wat er aan de gang is in sommige plekken van Libanon.

CNN: Het Amerikaanse bestuur van Bush gaat er toch officieel niet akkoord mee gaan. De Libanese regering steekt een beschuldigende vinger naar Syrië uit. Heeft deze groep banden met Syrië ? Krijgt hij wapens via Syrië? Waar komen die wapens vandaan als die niet uit Syrië Libanon binnenkomen?

Seymour Hersh: Syrië en Hezbollah hebben nauwe banden en Syrië wordt daarvoor bekritiseerd door Bush die de salafistische groepen ondersteunt die tegen Hezbollah zijn. Syrië beschuldigen is dus onlogisch. Wat eenvoudiger is, is het begrijpen van de met de Saudiërs afgesloten overeenkomst. Het gaat dus om een nog groter probleem: het duidelijke doel is het stopzetten van de sjiitische oprijzing. En dat is wat er in het verleden gebeurd is.

CNN: Als het voor Syrië geen steek houdt deze salafistische groepen te ondersteunen, waarom zou het dan voor de VS steek houden om onrechtstreeks deze groeperingen te steunen door miljarden te geven en door de regering Siniora militair bij te staan? En vooral als ze er niet slagen deze extremistische groepen onder controle te houden (…) Wat zouden we nu moeten doen?

Seymour Hersh: U bent nu de logica van de Amerikaanse regering op u aan het nemen. Het probleem is absoluut niet ingewikkeld. Toen ik in Beiroet was, heb ik kunnen opmerken dat de hoge sferen van de regering Siniora weten wat er in het schild gevoerd wordt. De enige reden waarvoor ze groepen zoals Fatah el Islam aanvaarden, is het omdat ze denken dat zo’n groepering hen tegen Hezbollah zal kunnen beschermen. De vrees voor Hezbollah in Washington en voornamelijk in het Witte Huis is een bedrieglijke schijn. Ze denken dat Sayyed Hassan Nasrallah de bedoeling heeft een oorlog tegen de VS aan te gaan. Of het waar is of niet, is een andere vraag. Maar de vrees voor Hezbollah wordt opgeklopt. We willen echter niet dat Hezbollah een actieve rol speelt in Libanon of in de regering en dat is altijd onze politiek geweest. Ondanks haar zwakheden willen we de regering Siniora steunen tegen een oppositie die door Hezbollah maar ook door de christelijke leider Michel Aoun, toenmalige gezagvoerder van het Libanese leger, wordt geleid.

Texte original en langue française traduit en langue néerlandaise par Mouhamad Wehbe 

Publicité

2 Réponses vers “Terugblik: De terroristische groep Fatah el Islam werd door Saad Hariri en de prins Bandar gefinanceerd”

  1. Nathalie said

    Kunnen we nu eindelijk aan één zeel trekken? Zoja, zo veel te beter! Zoniet, moet Generaal Aoun meer macht inwinnen. Hezb Allah houdt zeker zijn wapens en blijft ons verdedigen! Lang leven Aoun wou moukawama

  2. […] https://mplbelgique.wordpress.com/2011/12/20/terugblik-de-terroristische-groep-fatah-el-islam-werd-do… Delen :PrintE-mailFacebookTwitterDiggStumbleUponRedditVind ik leuk:LikeWees de eerste om post te […]

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :