Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

« Israël weigerde Palestijnse toegevingen »

Posted by dodzi sur janvier 24, 2011

DeRedactie.be

Palestijnse onderhandelaars zouden Israël de voorbije tien jaar zware toegevingen hebben gedaan, maar Israël zou die geweigerd hebben. Dat moet blijken uit informatie die door Palestijnse bronnen is gelekt aan de nieuwszender Al Jazeera.

Al Jazeera pakt nu uit met 1.600 uitgelekte mails,  telefoongesprekken en verslagen van ontmoetingen van Palestijnse leiders van de voorbije tien jaar. Daaruit zou moeten blijken dat de Palestijnse overheid erg ver wou gaan om Israël tot een vredesverdrag te verleiden.

Zo zou er zijn voorgesteld om Israël alle joodse kolonies rond Oost-Jeruzalem, behalve Har Homa, te laten annexeren, in ruil voor gebied elders. Dat zou de oude stad in Oost-Jeruzalem zelf weliswaar als hoofdstad van een Palestijnse staat maken, maar dan wel met een ring van joodse nederzettingen.

Bovendien was er een voorstel om de controle over de Tempelberg (heilig voor joden en moslims) tijdelijk in handen te geven van een internationale commissie. Die had naast Israël en de Palestijnen ook de Verenigde Staten, Saudi-Arabië, Egypte en Jordanië moeten omvatten.

Ten slotte zouden de Palestijnen hebben aangeboden om « slechts » 100.000 Palestijnse vluchtelingen te laten terugkeren, mensen die in 1948 bij de oprichting van de joodse staat gevlucht zijn. Hun afstammelingen zouden nu enkele miljoenen mensen vormen en de PLO had altijd de terugkeer van die mensen geëist, wat Israël steeds heeft afgewezen.

Nog volgens WikiLeaks zou Israël die voorstellen hebben afgewezen, maar het zou de Palestijnse regering wel getipt hebben over de geplande oorlog in de Gazastrook drie jaar geleden. Die was gericht tegen de radicale moslimgroep Hamas.

Palestijnse overheid is verbolgen

Zoals steeds is het erg moeilijk om te controleren of de massa gegevens die WikiLeaks publiceert, al dan niet echt of verzonnen zijn. De Palestijnse overheid reageert alleszins furieus en ontkent dat ze de toegevingen heeft voorgesteld. Saeb Erekat, de Palestijnse toponderhandelaar met Israël, omschrijft ze als « leugens en halve waarheden ».

De voorstellen wijken immers erg veel af van de offciële onderhandelingspositie van de Palestijnen. Die willen hun eigen staat in de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem binnen de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van juni 1967.

In de praktijk zou dat betekenen dat er 500.000 joodse kolonisten uit 100 nederzettingen op Palestijns gebied zouden moeten vertrekken, iets wat niet erg waarschijnlijk lijkt. Vooral Oost-Jeruzalem ligt erg gevoelig, want dat gebied is door Israël geannexeerd, al wordt dat internationaal niet erkend.

De Palestijnen eisen ook de terugkeer van de vluchtelingen van 1948 naar gebied dat nu Israël is, maar dat is onbespreekbaar aan joodse kant.

Hoe dan ook zit het vredesoverleg nu al jaren muurvast, ondanks de druk van de Amerikaanse president Barack Obama, en dat verzwakt alsmaar verder de autoriteit van de Palestijnse overheid.

 

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :