Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Hoogste kruis ter wereld in Libanon

Posted by jeunempl sur septembre 24, 2010

Reformatisch Dagblad – Martin Janssen

Hoog verscholen in het Libanongebergte, op bijna 2000 meter boven de zeespiegel, ligt het rustieke plaatsje Qanat Bekish. De enkele honderden inwoners die het dorpje rijk is, leefden tot voor kort een vredig en soms zelfs geïsoleerd bestaan. Een groot kruis bracht daar verandering in.

In de winter is Qanat Bekish vaak onbereikbaar door de hevige sneeuwval, maar ook tijdens de zwoele Libanese zomers wisten slechts weinigen hun weg naar het dorp te vinden. Zelfs trouwe bezoekers van het land van de ceder hadden meestal nog nooit van Qanat Bekish gehoord, omdat het dorp niet behoorde tot de vele toeristische trekpleisters die Libanon rijk is.

De regio is het woongebied van maronitische christenen, die bekendstaan om hun gehechtheid aan het christelijk geloof. Een kleine twee jaar geleden staken Farid Doumit, de plaatselijke geestelijke van het dorp, en enkele dorpsbewoners de hoofden bij elkaar en er werd een uniek plan geboren. Ze wilden hoog in het Libanongebergte het hoogste kruis ter wereld oprichten, dat de trouw van de dorpsbewoners aan het christelijk geloof moest symboliseren. Als voorbeeld stond hen hierbij de Eiffeltoren in Parijs voor ogen.

Ze zochten contact met de Franse gebroeders François en Jezus Ibanez, die een aantal jaren geleden de stichting ”Terre de Dieu” (Land van God) hebben opgericht. Deze stichting heeft sinds haar oprichting wereldwijd reeds meer dan 7000 kruizen geplant, van het noordelijkste punt van Siberië tot het zuidelijkste punt van het Amerikaanse continent. Het kruis echter dat de inwoners van Qanat Bekish zich wensten moest het mooiste en hoogste kruis ter wereld worden.

De 1,5 miljoen dollar die het plan zou gaan kosten bleek geen enkel probleem te zijn. Maro­nieten in en buiten Libanon 
doneerden royaal en er kon al snel met de verwezenlijking van het plan begonnen worden. Enkele dagen geleden waren de trotse inwoners van Qanat Bekish getuigen van de officiële inhuldiging van het kruis, waarbij vele kerkelijke, militaire en politieke hoogwaardigheidsbekleders uit Libanon aanwezig waren.

Eiffeltoren

Het kruis heeft een hoogte van 74 meter en wordt gedurende de avond en nacht sprookjesachtig verlicht door meer dan 1800 lampjes. De ijzeren structuur en de vormgeving van het kruis weerspiegelen de markante en wereldwijd beroemde vorm van de Eiffeltoren in Parijs.

De dorpsbewoners zijn van plan om, wederom naar het voorbeeld van de Eiffeltoren, in de toekomst mogelijkheden te scheppen om de top van het kruis te kunnen bezoeken, waar ze een gebedsruimte willen inrichten.

Dorpsgeestelijke Farid Doumit en de andere initiatiefnemers van het project onderstrepen dat het kruis « de brug symboliseert naar vrede en veiligheid in Libanon ». Een lokaal Libanees televisiekanaal zond het openingsceremonieel rechtstreeks uit. Enkele dagen na de uitzending werd de naam van het dorpje Qanat Bekish reeds genoemd op enkele websites van toeristische organisaties. Waarschijnlijk zal de rust in het dorp nimmer wederkeren.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :