Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

In de Middellandse Zee maken Israël en één Amerikaanse onderneming aanstalten om het Libanese gas te stelen

Posted by jeunempl sur juin 16, 2010

Traduit par Mouhamad Wehbe – MPLBelgique.org
Oorspronkelijke Franse tekst: “Planète Non Violence” – Myriam Abraham

Inpakken en wegwezen! Israël wil geen boten van hulporganisaties in zijn internationale wateren langs “zijn kustlijnen”. De reden is dat Israël zijn onwettelijke boringen wil beschermen tegen nieuwsgierige blikken. Die boringen zijn bedoeld om het gas en de petroleum van de Palestijnen en de Libanezen te stelen.

Volgens een artikel dat in het Libanese dagblad “As-Safir” werd gepubliceerd, strekt de Leviathan (een nieuw ontdekt gasgebied) zich uit in de Libanese territoriale wateren. Dat houdt bijgevolg in dat Libanon zijn economische belangstelling gaat verdedigen en dit vraagstuk zou een nieuwe conflictbron kunnen worden met het Zionist regime.

Door zich op Israëlische documenten te berusten, heeft de analist van de Israëlische zaken van “As-Safir”, Hilmi Moussa, het volgende vermeld: “het gebied waarin er gas ontdekt werd, strekt zich voornamelijk uit naast de Libanese kustlijnen en in de internationale wateren tussen de zeegrens van Palestina en die van Cyprus”.

We begrijpen nu waarom Israël twee weken geleden niet geaarzeld heeft hulpverleners op de Turkse boot Mavi Marmara af te slachten. Daarnaast bedreigt Israël alle boten die in zijn internationale wateren of niet ver van Gaza varen. Israël wil niet dat we zijn onwettelijke offshore activiteiten vaststellen, voornamelijk de plundering van de gas- en petroleumrijkdommen die tot de Palestijnen en de Libanezen behoren.

“Groot-Brittannië, dat geen recht heeft op Palestina, heeft garanties aan Israël toegekend om naar petroleum te gaan zoeken in de streek vlakbij de Libanese kustlijnen. De kaart van de energiebronnen, die in de Israëlische handelsbladen wordt gepubliceerd, toont de uitgestrektheid van het binnendringen in de Libanese territoriale wateren”, aldus As-Safir.

Het artikel van Hilmi Moussa is te lezen op de eerste bladzijde van de krant As-Safir, onder de titel: “Israel preparing to steal gas fields in Libanon waters” (Israël bereidt zich voor om gas in Libanese wateren te stelen). Moussa heeft vermeld dat “als deze voorbereidingen en studies waar zijn, zal de regio binnenkort de prooi zijn van een nieuw conflict tussen Israël en Libanon aangezien Libanon zijn rechten in die wateren zal verdedigen”.

“Dit wil zeggen dat de internationale belangstelling in de regio en zijn economische aspecten groter gaan worden door het feit dat het gas een aanzienlijke bron van rijkdom is en omwille van de nabijheid van Europa en zijn kustlijnen.” Zo beweert Israël een gasleverancier te worden voor sommige Europese landen.

De analist Hilmi Moussa heeft hieraan toegevoegd dat “de boorsites van Rut, Tamar, Leviathan en Alon zich in een zone bevinden die de sites ter hoogte van de Libanese kustlijnen omvatten of in plekken die heel ver liggen van de bezette gebieden”.

Tamar bevindt zich op 90 km van de haven van Haïfa en beschikt, volgens de ramingen van Noble Energy, over een vermogen van 238 miljard kubieke meter. Het gaat hier om het grootste wereldwijde gasterrein dat die drie laatste jaren ontdekt werd. Het zou productief moeten zijn tegen 2012. Volgens de studies van Noble zou Tamar 35 jaar aan de behoeften van Israël kunnen voldoen, wat aardgas betreft. 30 % van Tamar behoort tot Noble, 28.75 % tot Isramco Negev en 31 % tot Delek Drilling.

In Leviathan loopt de schatting op tot 16.000 miljard kubieke meter. Tamar en Leviathan zijn niet ver van elkaar. Andere sites die rond Tamar en Leviathan liggen, hebben een totaal vermogen van 850 miljard kubieke meter (30.000 miljard m³). Noble bezit 40 % van Leviathan, Delek en Avner 22.7 % en Ratio Oil Exploration 15 %.

“De gegevens tonen aan dat de firma’s Noble Energy en Delek voorrechten aan Israël verleend hebben om de sites Alon A en Alon B door te boren. Deze twee sites strekken zich uit tot de kustlijnen van Cyprus. Bovendien verbergt Nobel Energy niet dat er een zone bestaat die Block 12 heet en die zich in de wateren van Cyprus bevindt”.

Nobel Energy is een Amerikaanse firma die een consortium met Israëlische ondernemingen heeft afgesloten. Delek Drilling behoort tot het Israëlische multinationale concern Tshuva dat een onderdeel is van Yitzhak Tshuva, die ook de verzekeringsmaatschappij Phoenix bezit.

Zes maanden geleden heeft Noble Energy een seismisch onderzoek verricht voor Alon A en Alon B en heeft daarbij aangekondigd belangrijke natuurlijke rijkdommen (aardgas) te hebben gevonden. Noble Energy is ook van plan een seismisch onderzoek in 3D binnen het jaar te leiden. Het Israëlisch Petroleum Council, dat ontginningslicenties toeschrijft, heeft de toestemming gegeven voor 22 licenties voor Delek en Noble. Zo kunnen ze toezicht houden op 60 % van de zogenaamde Israëlische “territoriale wateren”.

De vergunningen van Delek omvatten een gebied van 7.750 km² en die van Noble 6.100 km².

De Amerikaanse firma Nobel Energy werkt in nauwe samenwerking met de Israëlische regering. Dat is in ieder geval wat Yaakov Mimran beweert, commissaris van “Petroleum and Mining” binnen het Israëlische Ministerie van de nationale voorzieningen.

“We hebben over sommige strategische vragen met Noble Energy gesproken. Ik kan geen details doorgeven maar ik zou echter de aandacht willen vestigen op het feit dat Noble hetzelfde standpunt heeft als wij wat de belangstellingen en de behoeften van de staat betreft. Ik ben naar Houston gegaan en daar heb ik de ploegen ontmoet die op Tamar werken. Wat overduidelijk is, is dat we voelen dat ze Israël echt waarderen”.

Het belang van deze ontdekkingen van energiebronnen zou tevens een uitleg kunnen zijn voor de reactie van Cyprus. Het is zo dat Cyprus, dat samen met Israël onder één deken ligt betreffende de ontginning, de doorgang van de “Freedom Flotilla” in zijn territoriale wateren had geweigerd.

Op dezelfde wijze hebben sommige Europese landen voorgesteld om de inspectie van de humanitaire ladingen naar Gaza op zich te nemen, wat Israël afgewezen heeft en niet zonder reden! Het spreekt vanzelf dat de EU geen rol van rijkswacht moet bekleden ten bate van het Zionist regime. De EU gaat toch geen suppletietroepen sturen om Israël op zijn gemak door te laten boren met het oog op het stelen van aardgas- en petroleumrijkdommen van Palestijnen en Libanezen. Sinds de oorlog van 2006 is het een beetje wat de westerse zeemacht ter hoogte van de Libanese territoriale wateren laat doen.

Tijdens een recent bezoek in China heeft de Israëlische minister van nationale voorzieningen, Uzi Landau, het volgende bekendgemaakt: “Israël is een wereldmacht geworden wat aardgas betreft. Deze ontdekkingen kunnen als gevolg hebben dat Israël een hoofdrolspeler op de internationale gasmarkt zal worden”.

We begrijpen dus waarom de levens van 9 vermoorde hulpverleners geen belang hebben. Zij waren op de “Mavi Marmara” die hulpgoederen naar het belegerde Gaza voerde. Die levens hebben geen waarde voor de Israëlische leiders en hun kornuiten die miljarden kubieke meter van aardgas- en petroleumrijkdommen in de Middellandse zee stelen. Israël eigent zich onwettelijk Palestijnse en Libanese wateren toe.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :