Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Premier Libanon: Hezbollah heeft geen Scud

Posted by jeunempl sur avril 21, 2010

NRC.nl

De Libanese premier Saad Hariri heeft recente Israëlische beschuldigingen van de hand gewezen dat Syrië de Libanese shi’itische organisatie Hezbollah Scud-raketten heeft geleverd.

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder verklaarde tegelijk dat Washington nog niet heeft vastgesteld of Damascus al dan niet Hezbollah van Scuds heeft voorzien. Deze raketten hebben een groter bereik dan de raketten waarover Hezbollah tot dusverre beschikt. De Israëlische president, Shimon Peres, kwam vorige week als eerste met de beschuldiging van de Scud-levering.

Hariri, wiens sunnitisch-christelijke regeringsfactie door het Westen wordt gesteund, vergeleek de beschuldigingen met de Amerikaanse verklaringen voor de invasie van Irak in 2003 dat Saddam Hussein massavernietigingswapens had. Dat bleek na de invasie niet het geval te zijn.

„Ze proberen hetzelfde scenario te herhalen met Libanon”, aldus premier Hariri. „Weet u wel wat een Scud-raket betekent”, vroeg Hariri. „Ik geloof dat hij zo groot als deze kamer is”, zei hij maandag in Italië. De Libanese medias meldden zijn uitspraak gisteren. Hezbollah maakt eveneens deel uit van de Libanese regering.

Een Syrische regeringswoordvoerder herhaalde gisteren eerdere ontkenningen dat Damascus Scuds heeft geleverd aan Hezbollah. Hij zei dat Syrië verbaasd is dat de Verenigde Staten deze „Israëlische claims” overneemt.

De Amerikaanse regeringswoordvoerder wees suggesties van de hand dat de Scud-berichten kunnen leiden tot bevriezing van de Amerikaanse stappen om de relaties met Syrië te verbreden, waaronder terugkeer van een Amerikaanse ambassadeur naar Damascus na vijf jaar afwezigheid. Hij zei dat Washington juist een ambassadeur ter plaatse wil hebben om duidelijk te kunnen maken welk soort gedrag het als constructief dan wel provocerend beschouwt.

In de oorlog tussen Hezbollah en Israël in 2006 werden 1.200 Libanezen en 160 Israëliërs gedood. Hezbollah schoot bijna 4.000 raketten op Noord-Israël af, waaronder enkele voor de middellange- afstand die voor het eerst Haifa raakten.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :