Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Libanese Hezbollah dumpt islamitische staat

Posted by jeunempl sur décembre 1, 2009

ANP

De sjiitische beweging Hezbollah in Libanon heeft het in haar nieuwe handvest niet meer over een islamitische staat in Libanon. De herkozen leider Hassan Nasrallah zei dit maandag.

 »Mensen ontwikkelen en de wereld verandert »,’ beklemtoonde hij ruim een week na een partijcongres in Beiroet.  »We moeten pragmatische keuzes maken. »

Maar Nasrallah waarschuwde wel dat Israël een constante dreiging voor Libanon betekent. « En de VS blijven Israël onvoorwaardelijk steunen wat vriendschap tussen Amerika en onze volken verhindert ».

Vermoord

De 49-jarige Nasrallah bekleedt de functie al sinds 1992. Zijn voorganger Abbas al-Musawi werd in dat jaar door Israëli’s vermoord. De sjiitische partij bestond toen tien jaar. Nasrallah leeft sinds 2006 ondergedoken omdat de Israëli’s ook op zijn dood uit zouden zijn.

De Hezbollah werd in 1982 met Iraanse hulp als guerrillagroep opgericht tijdens de toenmalige Israëlische invasie van Libanon.

Politiek groeide de groep uit tot een belangrijke liefdadigheidsinstelling en partij voor de 1,2 miljoen Libanese sjiieten. Ze heeft nog steeds een omstreden militie in de gelederen.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :