Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Woord van de Commandant BELUBATT

Posted by jeunempl sur octobre 15, 2009

BELUFIL – kolonel Karin De Brabander

Colonel Karin De BrabanderOp 15 oktober 2009 om acht uur vond de bevelsoverdracht plaats tussen BELUFIL 9 en BELUFIL 10 in het kantonnement met de bijnaam “Camp Scorpion”, gelegen op een heuvel in het Zuid-Libanese dorp TIBNIN, een twintigtal kilometer verwijderd van de Israëlische grens. Vanuit het kantonnement hebben we prachtig zicht op het heuvelachtig landschap rondom ons. Na een lange periode van onzekerheid omtrent de inzet van het tiende detachement in Libanon, is onze opdracht van start gegaan onder een stralende zon met temperaturen van rond de 30 graden, temperaturen waar men als Belg in deze periode alleen maar van kan dromen. Dank zij de fel gewaardeerde steun van onze voorgangers hebben we een vlotte overgang kunnen realiseren met het volledig detachement in de diverse domeinen die ons aanbelangen.

Onze hoofdopdracht bestaat uit ontmijning- en constructiewerken. Het peloton ontmijning komende van het 11de Geniebataljon uit Burcht is onmiddellijk na aankomst in de operatiezone gestart met de noodzakelijke nationale en UNO accreditaties om een veilige start te garanderen op de ontmijningssites. Hierna zullen ze, onder controle van de specialisten komende van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO), de submunities opruimen die na de oorlog zijn achtergebleven op de velden, wegen en olijfboomgaarden in de buurt van Tibnin om aldus deze landbouwgebieden veilig te stellen voor de lokale bevolking. Naast deze humanitaire ontmijning is er ook veel werk in de operationele ontmijning. De grens waarachter Israël zich heeft teruggetrokken, genaamd de “Blue Line”, ligt immers bezaaid met mijnenvelden en deze grens moet in het terrein duidelijk gemarkeerd worden op diverse locaties. Onze ontmijners zullen dus weldra aan de slag gaan op de grens tussen Israël en Libanon om een doorgang door het mijnenveld te realiseren en aldus het grenspunt te markeren. De militairen van de genie die deel uitmaken van het peloton constructie zijn eveneens afkomstig van het 11de geniebataljon. De constructie bevat onder meer specialisten van de wegenbouw die met hun zware genietuigen weldra de werken van onze voorgangers zullen voortzetten voor de uitbreiding van het UNO hoofdkwartier te NAQOURA, vlak bij de Middellandse Zee. Het peloton bevat ook specialisten voor de verbetering van diverse infrastructuurwerken in verscheidene UNO kantonnementen alsook operatoren voor hijstoestellen.

Om al deze genieopdrachten veilig te kunnen uitvoeren beschikt de battle group over twee pelotons paracommando’s afkomstig uit het 2de Bataljon Paracommando. Zij verzekeren de beveiliging van het kantonnement, van de escortes in en buiten de operatiezone en van de diverse ontmijning- en constructiesites waar de genie werkzaam is. Een moeilijke klus in een onherbergzaam gebied met smalle wegen en druk verkeer in de omgeving van Beiroet.

Het veelzijdige logistieke steundetachement is klaar om zowel mens als materieel draaiende te houden. De logistieke steunelementen zijn afkomstig van het 8ste Bataljon Logistiek uit Belgrade, de 10de Groepering CIS zorgt ervoor dat de communicaties op het terrein en met het thuisfront vlot verlopen en de medische ploeg wordt geleverd door EMI 1 (Elementen voor Medische Interventie) uit Destelbergen en staat garant voor de medische verzorging van ons detachement.

De staf is samengesteld uit mannen en vrouwen met diverse achtergronden afkomstig uit een waaier van verschillende eenheden en is paraat om het commando te ondersteunen in de diverse domeinen van personeel, materieel, veiligheid, operationele planning en permanentie, publieke relaties en goede contacten met de lokale bevolking en autoriteiten.

De battle group BELUFIL 10, samengesteld uit een gezonde mix van 237 jonge en ervaren militairen van het actief kader en van het reservekader, komende van 26 verschillende eenheden, twee taalstelsels en twintig vrouwelijke deelnemers is klaar om een unieke buitenlandse opdracht voort te zetten in een prachtige omgeving en met de hoop op gunstige blijvende weergoden …

Het menselijk kapitaal, onze rijkdom, is meer dan een leuze voor dit detachement!

Karin DE BRABANDER
Luitenant-kolonel Stafbrevethouder
Commandant BELUFIL 10

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :