Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Yves Leterme en Charles Michel voor 48 uur naar Libanon

Posted by jeunempl sur novembre 29, 2008

Het Laatste Nieuws – Belga

yves-letermePremier Yves Leterme en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, vertrekken deze namiddag voor een bezoek van 48 uur naar Libanon. Leterme zal een onderhoud hebben met president Michel Sleiman en zijn ambtgenoot Fuad Siniora.

Fregat
Morgen gaan Leterme en Michel aan boord van het fregat Leopold I. België wil dat het fregat vanaf begin 2009 het commando overneemt van het maritieme onderdeel van de VN-macht in Libanon (FINUL). De internationale zeemacht van de VN opereert voornamelijk langs de Libanese kust en moet de wapensmokkel voor de Libanese sjiitische beweging Hezbollah aan banden leggen. Het fregat F930 « Leopold I » neemt van september tot december deel aan de operatie met 157 manschappen aan boord.

Belgische blauwhelmen
Zondag trekken Yves Leterme en Charles Michel naar Tebnin, in het zuiden van het land en nabij de Israëlische grens. Daar bezoeken ze de Belgische blauwhelmen die instaan van het ontmijnen van de regio. Begin november besliste de regering hun aanwezigheid in Zuid-Libanon te verlengen tot eind 2009, maar met een vermindering van de effectieven van 335 tot 216 mensen.

Labiele toestand
De politieke toestand in Libanon blijft erg labiel sinds de burgeroorlog van 1975 tot 1990 en het conflict tussen Hezbollah en Israël in 2006. In de lente van volgend jaar vinden er parlementsverkiezingen plaats. De internationale gemeenschap heeft al laten weten dat ze de stembusgang van nabij zullen volgen. Het zijn de tweede verkiezingen sinds buurland Syrië na 30 jaar zijn troepen uit het land terugtrok.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :