Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

‘We zijn er klaar voor’

Posted by jeunempl sur novembre 28, 2008

Het Nieuwsblad

Kempense militairen maken zich op voor missies naar Libanon, Kosovo en Afghanistan

GROBBENDONK – Het zijn drukke dagen voor het 29Bataljon Logistiek in Grobbendonk. Gisteren werden de patroonheiligen van de compagnies gevierd. Maar er werd ook weer niet te veel gefeest, want de voorbereidingen voor drie buitenlandse missies zijn volop aan de gang.

In februari vertrekken zo’n 25militairen van het 29Bataljon Logistiek uit Grobbendonk naar Libanon. ‘We leveren er logistieke steun aan onze collega’s uit Spa’, zegt korpscommandant Luitenant-kolonel Ivan DeTender. ‘Belgie heeft in Libanon onder meer een militair veldhospitaal en een geniedetachement voert verkenningen uit naar niet-ontplofte tuigen en mijnen. Wij houden ons bezig met voedsel, brandstof en onderhoud van voertuigen.’
Een maand later vertrekken 25 andere militairen naar Kosovo. ‘Een missie die ondertussen traditie begint te worden in samenwerking met onze buren van het 3Para uit Tielen. Maar er is ook een missie naar Afghanistan in voorbereiding. Een zevental militairen van Grobbendonk gaat er onze para’s gaan ondersteunen. Momenteel is de opdracht nog niet helemaal omschreven, maar we zullen klaar zijn’, belooft DeTender.
De missies duren meestal vier maanden. Afghanistan lijkt vandaag de minst veilige regio van de drie. ‘Maar ook als je thuis naar de bakker fietst, loop je een risico’, meent de korpscommandant. ‘We besteden veel aandacht aan het detecteren van de specifieke risico’s die elke opdracht met zich meebrengt. Daarna gaan we volop trainen en zorgen we voor goede fysieke bescherming. Neem nu onze nieuwste pantservoertuigen. Ze zien er misschien wat eenvoudiger uit, maar ze bieden driemaal meer bescherming dan de oude Leopardtanks.’
Bij de voorbereidingen op de missies wordt ook het contact met de families steeds belangrijker. ‘Als iemand me komt zeggen dat hij graag voor vier maanden vrouw en kinderen achterlaat, frons ik de wenkbrauwen’, zegt DeTender. ‘Sommige jongens gaan al voor de achtste maal mee, maar een lange periode van huis blijft toch aanpassen. Gelukkig biedt het internet heel wat mogelijkheden om vlot contact te houden met de thuisbasis.’ Tijdens de missies worden er thuis ook drie familiedagen georganiseerd.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :