Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Libanese president bezoekt Iran

Posted by jeunempl sur novembre 24, 2008

Elsevier – AP

De Libanese president Michel Suleiman is maandag in Teheran aangekomen voor overleg met de Iraanse autoriteiten. De Iraanse radio zei dat er onder andere zal worden gesproken over defensiesamenwerking om Libanon sterker te maken tegenover Israël. Volgens de radio heeft ‘het falen’ van het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid de weg bereid voor uitbreiding van de betrekkingen tussen Teheran en Beiroet.

Op de Iraanse tv was te zien hoe Suleiman samen met president Mahmoud Ahmadinejad een erewacht inspecteerde bij het presidentieel paleis in Teheran.

De Libanese regering is bevriend met de Verenigde Staten, die het land lichte wapens leveren en uitbreiding van hun militaire hulp hebben toegezegd. Maar het is bekend dat Libanon graag een luchtverdedigingssysteem wil aanschaffen om een eind te maken aan de frequente schending van zijn luchtruim door Israël. Nu heeft het land zo goed als geen luchtverdediging of luchtmacht.

Iran wordt gezien als de belangrijkste wapenleverancier van de Libanese Hezbollah. De meerderheid in het Libanese parlement pleit al lang voor een defensiestrategie die Hezbollah met zijn wapens laat integreren in het nationale leger. Aangenomen wordt dat Suleiman in dat kader met Iran wil spreken over toekomstige wapenleveranties.

Hezbollah weigert zich te ontwapenen en zegt dat zijn wapens nodig zijn om Libanon tegen Israël te beschermen.

Israël heeft gedreigd met een aanval op Iraanse nucleaire installaties om te voorkomen dat het land kernwapens ontwikkelt en zegt dat de wapens die Iran aan Hezbollah levert tegen de joodse staat gericht zijn.

Waarnemers in Iran bevestigen dat. De voormalige leider van de Iraanse Revolutionaire Garde, Rahim Safavi, zei vorige week dat Israël een geducht antwoord van Hezbollah kan verwachten als het Iran aanvalt. Politiek analiste Leila Chamankhah zei dat Iran een afschrikking nodig heeft tegen Israël en dat Hezbollah die rol kan spelen. Door Israëls buren Hezbollah en Hamas aan zich te binden verhoogt Teheran de prijs van een eventuele Israëlische aanval op Iran, zei zij.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :