Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Belgisch fregat Leopold I op missie naar Libanon

Posted by jeunempl sur août 19, 2008

De Morgen

Het nieuwe fregat F930 « Leopold I » van de marinecomponent van het Belgische leger vertrekt woensdag op zijn eerste operationele missie. Het schip zal drie maanden deel uitmaken van de UNIFIL-vredesmacht in Libanon. De Leopold I zal voor de Libanese kust patrouilleren om wapensmokkel tegen te gaan, zo meldden militaire bronnen vandaag.

Het Belgische fregat trekt twee jaar na het einde van het conflict tussen Israël en de sjiitische beweging Hezbollah naar Libanon. Het schip telt 158 bemanningsleden (alle componenten van het leger zijn vertegenwoordigd) en zal deel uitmaken van de « Maritime Task Force » (MTF) van de VN-Vredesmacht.

Wapenleveringen verhinderen
In samenwerking met het Libanese leger moet het schip verhinderen dat wapenleveringen over zee de Hezbollah – gesteund door Iran en Syrië – bereiken.

Het fregat verlaat woensdag Zeebrugge om 10.00 uur. Na een tussenstop in het Cypriotische Limassol vat het op 1 september de missie aan. Die duurt tot begin december. Op 19 december wordt de Leopold I terug in Zeebrugge verwacht, meldde de kapitein van het schip, fregatkapitein Wim Robberecht. « Met negen andere schepen – van verschillende NAVO-lidstaten zoals Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije – moeten we wapenleveringen verhinderen », luidde het.

Monitoring
De missie bestaat voornamelijk uit « monitoring » maar « fysieke controle » aan boord van verdachte schepen op vraag van de Libanese autoriteiten is eveneens mogelijk. Het schip zal bovendien aan oefeningen deelnemen gericht op het versterken van de competenties van de Libanese marine.

Voor de eerste maal zal een Belgisch fregat ook een helikopter mee op missie hebben (Alouette III). Het schip dat tweedehands gekocht werd van Nederland heeft in tegenstelling tot de vorige fregatten van de marinecomponent wel een vliegdek.

Op de ministerraad van 6 juni gaf de Belgische regering zijn fiat voor de missie, samen met de verlenging van het mandaat van de ongeveer 350 Belgische blauwhelmen in Zuid-Libanon.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :