Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Ticket Beiroet onbetaalbaar

Posted by jeunempl sur juillet 24, 2008

(Daisy Mohr)

Het is deze zomer vrijwel onmogelijk om nog een ticket naar Beiroet te bemachtigen. Vol verbazing vertellen vrienden dat ze graag op bezoek zouden komen maar dat een business class ticket van tweeduizend euro toch een beetje overdreven is.

Nu het relatief rustig is, grijpt men de kans om hier vakantie te vieren en familie te bezoeken.

Bij autoverhuurbedrijven word je uitgelachen als je dezer dagen belt om een auto te huren, hotelkamers zitten vol en in populaire restaurants moet je dagen van te voren een tafel reserveren. Wie naar een van de trendy bars op een dakterras wil, moet weken van te voren bellen voor een tafeltje.

Dat er geregeld gevechten uitbreken in de Noordelijke havenstad Tripoli of in Palestijnse vluchtelingenkampen in het Zuiden, lijkt de mensen er niet van te weerhouden hun zomervakantie hier door te willen brengen. Libanezen die in het buitenland wonen hebben door de problemen van de afgelopen jaren hun vakantie telkens moeten uitstellen. Nu hebben ze massaal besloten om te komen.

Het liberale Libanon – een mengsel van Oost en West – is het ideale compromis voor de inwoners van de striktere Golfstaten. Hier doen ze dingen waar ze thuis alleen maar van kunnen dromen en bovendien is het hier lekker koel – 35 graden in plaats van 50. Uit de Golfstaten komen vanouds veel trouwe Libanon bezoekers.

In mei leek het hier nog helemaal mis te gaan. In Beiroet en andere delen van het land braken hevige gevechten uit tussen de oppositie en de regeringspartijen. Tientallen mensen kwamen om het leven en de stad leek wel een oorlogsgebied. Scherpschutters en tanks stonden in de straten en sommige mensen konden dagenlang hun huis niet uit.

Tot voor kort kampeerden aanhangers van de oppositie als protest tegen de regering in de gerenoveerde binnenstad van Beiroet. Anderhalf jaar lang werd dit deel van het centrum bezet en lamgelegd door een tentenkamp. Nu weten de tientallen cafés en restaurants niet hoe snel ze nieuwe obers moeten aannemen om de drukte aan te kunnen. Tot diep in de nacht zitten mensen hier op terrasjes te eten en te drinken.

De festivals die de afgelopen jaren door omstandigheden moesten worden afgelast, zijn nu in volle gang. De komende maanden zijn er voorstellingen in de tempelruïnes van Baalbeck in de Bekaa vallei, het paleis van Beitedinne in het Chouf gebergte en in het historische havenstadje Byblos. De Braziliaanse samba ster, Gilberto Gil, de van oorsprong Libanese popzanger Mika en de swingende band Vaya con Dios, trekken hier volle zalen. Internationale Dj’s als Tiesto en Bob Sinclar zullen de komende weken in de buitenlucht draaien, er staan massale strandfeesten op het programma en lingerie shows maken een bezoekje aan een van de vele strandclubs extra interessant.

De combinatie van zon, zee, strand en bergen maakt Libanon tot een prima vakantieland. De Libanese keuken is wereldberoemd en ze maken hier lekkere wijn. Zelfs mensen die van ecotoerisme houden kunnen hier terecht. In natuurreservaten zijn wandelroutes uitgezet en je kunt hier bergbeklimmen en raften.

En nu maar hopen dat het hier de komende tijd even rustig blijft.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :