Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Sarkozy belooft nieuw Libanees bestuur volle ondersteuning

Posted by dodzi sur juin 7, 2008

(IVB/De Standaard)

BEIROET – De Franse president Nicolas Sarkozy heeft het nieuwe Libanese bestuur de volle ondersteuning van Frankrijk en de hele Europese Unie toegezegd. Aan het begin van het eerste officiële bezoek aan het land zei Sarkozy in Beiroet dat Parijs 100 procent achter president Michel Suleiman en ‘alle groepen in Libanon' » staat. Hetzelfde geldt voor de hele Europese Unie. Suleiman benadrukte dat het Libanees bestuur de steun van Frankrijk waardeert.

‘We geloven in de toekomst van Libanon en we zijn vastberaden om Libanon politiek en financieel te helpen’, zei Sarkozy. Aan een banket ter zijner ere in het presidentieel paleis in Baabda ten oosten van Beiroet namen vertegenwoordigers van alle politieke stromingen deel, inbegrepen Hezbollah. Bij de politieke gesprekken stond de interne Libanese dialoog centraal, luidde het in het presidentieel paleis.

Door het zogeheten Doha-akkoord is de politieke stabiliteit in Libanon teruggekeerd, zei Suleiman. Met het akkoord heeft de parlementaire meerderheid en de oppositie eind mei in het Golfemiraat Qatar een 18 maanden durende grondwetscrisis beëindigd en compromiskandidaat Suleiman tot nieuwe staatsleider benoemd. Deze had premier Fuad Siniora de opdracht gegeven om een regering van nationale eenheid te vormen.

De president van de vroegere mandaathouder Frankrijk was het eerste westerse staatshoofd, dat de nieuwe Libanese president ontmoette. Bij zijn zes uur durend bezoek werd Sarkozy door een grote delegatie begeleid, onder wie de oppositieleiders van de socialisten en de liberale alliantie UDF, François Holland en François Bayrou.

Een bezoek van Sarkozy aan de VN-vredesmacht UNIFIL werd volgens de Franse ambassade in Beiroet wegens gebrek aan tijd afgelast. In zijn plaats zal minister van Defensie Hervé Morin de in het zuiden van land gelegerde Franse soldaten bezoeken, die toezicht houden op de grens met Israël.

In een gesprek met Libanese kranten uitte Sarkozy de hoop dat nu ‘een nieuw blad in de betrekkingen tussen Frankrijk en Syrië kan opengeslagen worden’.

Voorwaarde blijft echter dat de verantwoordelijken voor de moord op de vroegere Libanese premier Rafik Hariri bij het geplande Internationaal Tribunaal rekenschap moeten afleggen. Syrische functionarissen worden ervan verdacht achter het bloedbad van februari 2005 te staan. Damascus ontkent dit, maar probeert een proces voor het Internationaal Strafhof te voorkomen.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :