Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

111 landen steunen verbod op clustermunitie

Posted by dodzi sur juin 1, 2008

(belga/edp)

In de Ierse hoofdstad Dublin hebben 111 landen het verdrag dat een wereldwijd verbod op clustermunitie oplegt formeel goedgekeurd. Dat gebeurde tijdens een plenaire vergadering in het stadion van Croke Park.

Akkoord
Over het verdrag werd woensdagavond, na tien dagen onderhandelen, al een akkoord bereikt. Het verbod slaat onder meer op het gebruik, de ontwikkeling, de productie, de verwerving en het opslaan van clustermunitie. Op 2 en 3 december wordt het document ondertekend tijdens een ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo, waarna het door de verschillende landen geratificeerd zal worden.

Producenten doen niet mee
Overheden en verschillende organisaties van over de hele wereld juichen het verdrag toe, ondanks het feit dat de grote producenten en gebruikers van clustermunitie, zoals de Verenigde Staten, China, Rusland, Pakistan en Israël, het verdrag niet ondertekenden en de draagwijdte ervan in twijfel trekken.

Deur blijft open
Tijdens een ontmoeting in Oslo verklaarden de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Stoere en zijn Britse collega David Miliband vrijdag dat de deur blijft openstaan voor de landen die het akkoord niet ondertekenden. « We hebben een structuur gecreëerd die de landen toelaat zich er nog bij te voegen », aldus Stoere.

Meningsverschillen
Donderdag nam de VS nog eens afstand van het verdrag omwille van « tactische meningsverschillen » over de manier van werken. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Tom Casey, zei woensdag al dat het akkoord « niets verandert » voor de VS.

Clusterbommen verspreiden vele kleine explosieven in een wijde straal rond de plaats waar ze terechtkomen. Tussen de 5 en de 30 procent van die explosieven ontploffen niet meteen en vormen zo een permanente bedreiging voor de bevolking. Onder meer Laos, Bosnië, Irak, Afghanistan en Libanon hebben te kampen met achtergebleven, niet ontplofte clusterbommen.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :