Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Teken voor verbod op clustermunitie

Posted by dodzi sur mai 7, 2008

(nieuwsbank.nl)

Slachtoffer Klusterbommen Libanon Van 19 mei tot 30 mei 2008 vindt in Dublin de slotconferentie van het internationale proces tegen clustermunitie plaats. IKV Pax Christi is een handtekeningenactie gestart om de Nederlandse regering op te roepen om zich sterk te maken voor een verbod op dit type wapen.

Veel slachtoffers van clusterbommen zijn kinderen. War Child steunt daarom de Campagne Stop Clustermunitie.

Nederland neemt deel aan het internationale proces tegen clustermunitie, maar pleit daarnaast voor uitzonderingen op het verbod voor bepaalde typen clustermunitie. Nederland is op deze manier – tezamen met enkele andere westerse landen- voorstander van een zwak verdrag. Een dergelijk verdrag kan de veiligheid van burgers echter niet voldoende garanderen.

Meer dan 98% van de slachtoffers van clustermunitie zijn burgers. Clusterbommen verspreiden explosieven over een zeer groot gebied. Veel van deze ‘submunitie’ blijft onontploft in grote hoeveelheden liggen. Dit vormt, net als bij landmijnen, een levensbedreiging voor iedereen in dat gebied. Deze wapens doden en verwonden mensen die hun leven willen heropbouwen na een conflict en weerhoudt hen ervan hun land te gebruiken.

De kleine omvang en aparte vorm van submunitie maakt ze bovendien interessant voor kinderen om mee te spelen; veel slachtoffers van clusterbommen zijn kinderen. Een internationaal verdrag moet hun ondersteunen en voorkomen dat clustermunitie in de toekomst nog gebruikt wordt.

Roep de Nederlandse regering op om te pleiten voor een sterk verdrag op www.stopclustermunitie.nl

Publicité

Une Réponse vers “Teken voor verbod op clustermunitie”

  1. M. Duijm said

    stop clustermunitie

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :