Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

‘Dit laat je niet koud’

Posted by jeunempl sur mars 24, 2008

Eenheid Medische Interventies 22 helpt in Libanon

(Het Volk – Yves Barbieux)

BELUFIL - BELUBATTLANDEN/HALEN – In het kamp van de Belgische blauwhelmen in Tibnin, Zuid-Libanon, heeft de medische tak van het ons leger het grootste veldhospitaal uit zijn geschiedenis neergezet. EMI 22 uit Landen waakt er mee over militairen en burgers.

Pal naast de plaats waar ontmijners van het 11de Genie uit Burcht een 40.000 vierkante meter groot stuk land vrij van springtuigen maken, staat de Pandur-ambulance (gepantserd voertuig op wielen) klaar om in te grijpen. Aan het stuur zit eerste soldaat Kenneth Celis, uit Halen, amper 23 maar al toe aan zijn derde legeropdracht in het buitenland.

‘Ik droomde ervan bij de Luchtmacht te mogen gaan, maar het informatiecentrum van het leger wees er mij op dat mijn talenopleiding niet strookte met de technische vaardigheden die bij de Luchtmacht vereist zijn. Zij dirigeerden mij naar Landen en ik heb het er best naar mijn zin’, vertelt Kenneth.

Na Afghanistan in 2004 vertrok hij in oktober 2006 met de eerste zending Belgische blauwhelmen naar Libanon. Een missie die sporen heeft achtergelaten:  »Ik ben er twee ontmijners moeten gaan ophalen die gewond waren door springtuigen. Een eerste ontmijner had op een lading van een clusterbom getrapt en het tuig was ontploft. De soldaat was gewond aan de voet, een collega van hem kreeg een scherf in de hals, pal naast de slagader. De twee gewonden werden in onze ambulance gestabiliseerd en naar het ziekenhuis gevoerd. Zoiets laat je niet onverschillig. Gedurende drie maanden was het ontmijnen zonder incidenten verlopen en zo dicht bij het einde van de missie valt dan zoiets voor. Ergens een beetje akelig’.

Alvorens een tweede keer naar Libanon te vertrekken hebben Kenneth en zijn collega’s van EMI22 opnieuw een speciale opleiding gevolgd. Die heeft drie tot vier maanden geduurd.

‘In Tibnin voeren wij nu meer permanenties uit buiten de kazerne dan in Afghanistan, maar wij hebben wel veel minder de kans om met de bevolking in contact te treden ‘, zegt hij. Dat is het gevolg van het hoge alarmpeil dat heerst in Zuid-Libanon. De militairen houden wel degelijke rekening met de terreurdreiging.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :