Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

Belgen leren Libanees leger nieuwe schietoefeningen

Posted by jeunempl sur mars 22, 2008

‘Dit stemt overeen met werkelijkheid’

(Het Volk- Yves Barbieux)

Militairen - OefeningenLEOPOLDSBURG – Nieuwe Technieken voor Gevechtsschieten (NTGS) heet de dril die de Belgische soldaten van het 1ste bataljon Carabiniers/Grenadiers uit Leopoldsburg in Libanon hebben gedemonstreerd voor een schare officieren van het Libanees leger.

Weg zijn de statische oefeningen waarbij de soldaten liggend (voor geweren) of stilstaand (voor handvuurwapens) op schijven richten. Tijdens vredesopdrachten zoals die in Libanon, waar ons leger aan deelneemt, gebeuren conflictsituaties met vuurwapens doorgaans op korte afstand. Er moet bliksemsnel, maar doelgericht gereageerd worden zowel met wapens als door zich te bewegen.

Hoe je op deze nieuwe situaties moet oefenen, hebben de manschappen van het 1ste Carabiniers/Grenadiers de Libanese legerstaf op indrukwekkende manier getoond. Liefst 97 soldaten van die eenheid verzorgen in Zuid-Libanon de bescherming van hun Belgische collega’s die er gebieden ontmijnen en een uitgebreid veldhospitaal hebben opgezet om over wel en wee te waken van de 12.000 aanwezige soldaten uit zeven landen die de VN-vredesmacht uitmaken.

Korporaal Steven Cox (27), uit Kortesem, nam aan de demonstratie deel. Hij hanteerde daarbij een FNC machinepistool. Voor hem is het, na Kosovo vorig jaar, de tweede opdracht in het buitenland als VN-blauwhelm.

‘Deze oefeningen stemmen pas echt overeen met situaties waar wij in de werkelijkheid op het terrein mee kunnen worden geconfronteerd’, weet hij.

‘Je moet ze dus telkens opnieuw doen, tot wanneer je de automatismen hebt aangeleerd die je leven en dat van je kameraden kan redden. Wat doe je bijvoorbeeld als je wapen hapert? Vroeger in de schietstand legde je het neer en de kous was af. Met deze methode moet je het probleem zelf oplossen en liefst zo snel mogelijk ook.’

Ook al is zo’n opdracht een positieve ervaring, omdat cultuur en werkomstandigheden helemaal anders zijn dan in Kosovo, toch heeft Steven het ditmaal wat lastiger met vier maanden weg zijn van huis. ‘Toen ik naar Kosovo vertrok, was ik vrijgezel. Nu heb ik een vriendin en een dochtertje die anderhalf is. Die zal heel wat veranderd zijn als ik terug naar huis keer en daar heb ik het toch niet makkelijk mee’, geeft hij toe.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :