Mouvement pour le Liban

Représentant le Courant Patriotique Libre en Belgique

‘Familie achterlaten zal nooit wennen’

Posted by jeunempl sur février 11, 2008

(Het Volk – Sylvain Luyckx)

BELUFIL - BELUBATTSINT-NIKLAAS – Twaalf militairen, onder wie vijf Waaslanders, vertrekken vrijdag voor vier maanden vanuit Kwartier Westakkers in Sint-Niklaas naar Libanon. ‘Vooral afscheid nemen van de familie wordt een zware dobber’, beseft eerste luitenant Sven Poppe.

Sinds oktober 2006 verblijven vierhonderd Belgische en Luxemburgse blauwhelmen in het Libanese Tibnin. Ze zijn er betrokken bij de wederopbouw van een land dat al vaker door oorlog is verscheurd. Deze week komt de vierde aflossing en spreekt men van de Belgian and Luxemburg Forces in Libanon Five (Belufil V). Vanuit Kwartier Westakkers in Sint-Niklaas trekt een twaalfkoppig detachement naar het zuiden van Libanon. Zij nemen de interne en externe communicatie voor hun rekening.

‘Waar wij verblijven, wordt niet gevochten’, vertelt eerste luitenant Sven Poppe. ‘Ontmijnen, medische zorg en wederopbouw zijn de belangrijkste taken van de VN-troepen. De opdracht van ons detachement bestaat er vooral in dat we de communicatie in goede banen leiden. Dat betekent dat het commando steeds contacten met België moet kunnen leggen. Dat houdt ook in dat militairen die in Libanon verblijven, een gesprek kunnen voeren met het thuisfront, zowel telefonisch als via internet. Op die manier kunnen zij de familiebanden onderhouden.’

Voor Sven Poppe is het de eerste keer dat hij in Libanon terechtkomt. Elders deed hij al ervaring op, maar vergelijkbaar is het niet echt. ‘Ik was al op missie in Ghana en Marokko, maar vier maanden Libanon is toch nog wat anders. In Afrika hadden wij een opdracht in de algemene militaire sfeer, nu is het specifiek communicatie’, vertelt Poppe.

‘Wij zullen in Libanon continu in shifts moeten werken. Wie nachtdienst heeft, zal het overdag wat rustiger hebben en kunnen uitblazen. De communicatiecontainer moet permanent bemand zijn. Aan kandidaten voor deze opdracht was er nochtans geen gebrek. Er melden zich steeds genoeg vrijwilligers. Natuurlijk hangt er ook een financieel extraatje aan vast. Het is niet voor niets een risicogebied in Libanon. Voor we vertrekken krijgen we ook nog enkele dagen vrijaf, zodat we ons mentaal kunnen voorbereiden. Volgens collega’s is vooral het afscheid nemen van je familie een zware dobber. Dat raak je nooit gewoon. Op 20 april is er in Kwartier Westakkers een familiedag waarop via een videoteleconferentie, contact tussen gezin en militairen in het buitenland mogelijk is.’

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :